Navigácia

Pánve

(313 hodnocení)

Pánve

Pánve by neměly chybět v žádné domácnosti. Je to povinná „výbava“  každé správné kuchyně.

V tomto blogu se dozvíte, jak si vybrat správnou pánev, jaké typy pánví můžete najít na našem e-shopu, proč je tloušťka pánve důležitá a kdy si vybrat mělčí nebo hlubší pánev.

 

Jak vybrat pánev?

Pánev si vybírejte podle materiálu, který vyhovuje vaší technice vaření. dušená jídla se nejlépe připravují na pánvích, které rychle předávají teplo a následně jej dlouho udrží.

 

Typy pánví

 

  1. Teflonové (Hliníkové) pánve

Jsou odolné proti oděru a deformacím spolu s nepřilnavým povrchem. Vhodná tloušťka hliníku zajišťuje rovnoměrné zahřívání a rychlou přípravu jídla.

Tím zaručeně dělají oblíbenou volbu pro kuchyňské nádobí, protože jsou bezpečné pro vaření a rychle se zahřívají. Díky tomu ušetříte čas a energii potřebnou pro přípravu různých pokrmů.

POZOR: Hliník se považuje za reaktivní kov, což znamená, že chemicky reaguje na kyselé přísady, jako jsou rajčata, alkohol nebo citrusy. Pokud vaříte na hliníkové pánvi, může to mít za následek cínovou nebo kovovou chuť jídla.

 

Teflonové pánve naleznete zde: https://hezka-domacnost.cz/teflonove

 

  1. Keramické pánve

Keramické pánve jsou vhodné pro všechny typy sporáků, včetně indukčního. Hliníkové pánve mají keramický povrch, který zabraňuje přilepení jídla a zároveň je odolný proti poškrábání.

Nepřilnavý povrch keramických pánví se snadno čistí. Doporučuje se ruční mytí, které obvykle vyžaduje jen trochu přípravku na mytí nádobí, teplou vodu a otření papírovou utěrkou nebo hadříkem.

 

Keramické pánve naleznete zde: https://hezka-domacnost.cz/keramicke-aluminiove

 

  1. Smaltované pánve

 

Smaltované pánve by měly být nepostradatelnými prvky kuchyňského vybavení každé dobré hospodyňky. Tyto pánve poslouží jako příjemná a ideální volba pro každodenní přípravu chutných jídel.

Smalt je zároveň velmi hygienický. Vyznačuje se svým sklovitým povrchem, což zaručuje rovnoměrné rozvádění tepla. Neobsahuje nikl, takže je bezpečný i pro alergiky. Nereaguje s kyselinami ani jinými živinami, takže se v něm vaří bezpečně.

Smaltované pánve se čistí snadno, lze je mýt v myčce nádobí a bez problémů je vyčistíte pomocí přírodních látek, jako je kyselina citrónová, ocet nebo soda.

 

Smaltované pánve naleznete zde: https://hezka-domacnost.cz/nerezove-smaltovane

 

Je tloušťka pánve důležitá?

Při výběru správné pánve je dalším důležitým faktorem její tloušťka. Tloušťka přímo souvisí s výkonem a výdrží pánve. Obecně platí pravidlo "čím hrubší, tím lepší."

Nižší třída má zpravidla tloušťku pouhých 0,5 mm a v případě kvalitních pánví, které nejvíce přispívají k rovnoměrnému rozvádění tepla, byste měli hledat tloušťku kolem 5 mm.

Hrubší a těžší pánve jsou také méně náchylné k promáčknutí a poškození, což znamená, že vydrží mnohem déle.

 

Hlubší nebo mělčí pánev?

 

Tvar pánve je také důležitý a má velký vliv na způsob, jakým se jídlo vaří. Hlubší pánve mají tendenci udržovat vlhkost uvnitř a udržují velkou část vařeného jídla ponořenou.

V mělké pánvi je jídlo vystaveno vzduchu a odpařování, vlhkost se ztrácí snáze než v hlubších pánvích a jídlo se může vařit na sušší způsob.

Mělké pánve se používají k pečení malých kousků masa, palačinek či omelet. Pokud využíváte menší množství oleje, pak jsou pro vás mělké pánve správná volba.

 

Širokou nabídku různých druhů pánví vhodných do vaší kuchyně si můžete prohlédnout na tomto linku: https://pekna-domacnost.sk/panvice

 

Věříme, že si vyberete tu pravou, díky které si budete moci připravit skvělá jídla, která vám jistě vykouzlí úsměv na tváři!

 


Zatím nebyl vložený žádný komentář.


 
 


5% SLEVA ZA ODBĚR NOVINEK A NA PRVNÍ NÁKUP