Navigácia

Hrnce

(309 hodnocení)

Jak si vybrat hrnce do domácnosti

                                                                                                                                      

Hrnce nesmí chybět v žádné domácnosti. Chutné jídlo vyžaduje často kvalitní hrnec. Využíváme je dennodenně, proto je důležité vybrat si takový, který bude nejvíce vyhovovat potřebám zákazníka. Při výběru hrnce je často třeba se zaměřit nejen na to, jaký objem hrnce potřebujete, jaká je jeho cena, ale kritérii bývají i jiné vlastnosti, které si nyní představíme a pomůžeme Vám při rozhodování.

 

Na co dívat při výběru hrnců?

 

  • Typ sporáku = vlastníte-li plynový nebo elektrický sporák, je jedno, z jakého materiálu budou hrnce. U indukčních desek je důležité vybírat takové hrnce, které budou mít feromagnetické dno. Pokud není u hrnce naznačena cívka s vlnovkami, pak tento hrnec umíte poznat podle magnetu, který by se po přiložení na daný hrnec měl udržet.

 

  • Využití hrnce = při myšlence využívat hrnec iv troubě je důležité vybrat takový, aby mu nechyběla odolnost vůči vysokým teplotám, či hrnec s rukojeťmi, které lze odnímat.

 

  • Způsob mytí hrnců = myjete-li nádobí pouze v myčce nádobí, vybrat byste si měli takový hrnec, který se v důsledku takového mytí nepoškodí, resp. měl by být určen k mytí v myčce.

 

  • Materiál hrnce = nejčastěji používané hrnce bývají vyrobeny z nerezavějící oceli, mědi, hliníku, litiny, keramiky nebo skla, případně kombinace těchto materiálů. Na nejznámější typy hrnců se podíváme níže.

 

Hrnce podle materiálu 

 

1. Litinové hrnce

Litinové hrnce patří mezi dlouhodobě známý prostředek pro vaření se svou vysokou hmotností a vyšší cenou. Vyznačují se dobrou udržitelností tepla, takže je možné vařit jídlo rovnoměrněji díky rovnoměrně zahřátému povrchu. Jsou nepřilnavé a využívají se nejen na sporáku, ale také v troubě. Vyžadují však správnou údržbu a čištění, protože často dochází k jejich rezivění. Neměly by se dávat do myčky nádobí. 

 

 2. Nerezové hrnce

Mnozí kuchaři v dnešní době mají v oblibě hlavně nerezové hrnce, které se vyznačují kvalitou, pevností a odolností. Pouze zřídka dochází k jejich poškrábání nebo přemáčknutí. Jejich čištění je poměrně snadné (lze je mýt iv myčce nádobí), avšak po připálení budete mít s čištěním více práce.Výhodou vaření v těchto hrncích je to, že nedochází k chemické reakci s jídlem, v důsledku čehož by se mohla změnit chuť nebo barva pokrmu. Tyto hrnce lze použít na všech sporácích i na indukčních. Nevýhodou může být pomalé a těžší zahřívání tohoto hrnce. Při konkrétním výběru nerezového hrnce je dobré dívat se na to, aby měli co nejvyšší kvalitu. O této kvalitě hovoří číslo, které naleznete na dně hrnce z vnější strany. Hodnota 18/8 (nebo i 18/10 či 18/12) je připisována nejkvalitnějším hrncům. Nejméně kvalitní hrnce mají hodnotu 8/0. Nerezové hrnce si můžete koupit přímo zde:

https://hezka-domacnost.cz/nerezove-hrnce-fynst  

 

3. Keramické hrnce

Keramické hrnce jsou snad nejlepším společníkem pro ty, kteří se obávají připálení jídla. Díky nim se Vám jídlo nepřipálí a také nebudete mít moc práce s jejich čištěním. Je však třeba myslet i na připečenou mastnotu, která se při používání může vytvořit. Jsou dražší, avšak mezi výhody určitě patří i to, že jídlo, které se v nich uvaří, je teplé po delší dobu po dovaření. Pozor je však třeba dát na to, že ne všechny umíte využít na indukčních deskách. Keramické hrnce si můžete koupit přímo zde: https://hezka-domacnost.cz/keramicke-hrnce

 

 4. Smaltované hrnce

Smaltované hrnce s různými vzory a barvami si pamatuje snad každý. Jejich využitelnost je velká, protože lze vařit v nich na každém typu varné desky i indukční. Je vhodný do myčky na nádobí a většinu z nich. Výhodou je nižší cena, avšak odráží se to i na kvalitě. Materiál hrnce je oproti nerezovým hrncům tenčí, v důsledku čehož jídlo spíše vychladne. Nevýhodou je to, že pod vlivem nárazu může dojít k odlupování smaltu. Smaltované hrnce si můžete koupit přímo zde:

https://hezka-domacnost.cz/smaltovane-hrnce-hxu82  

 

Vlastnosti hrnce

Typ hrnce

Nerezový

Litinový

Smaltovaný

Keramický

Odolnosť vůči

 Vysokým   teplotám

 Vysokým   teplotám

Vysokým + nízkym teplotám

Vysokým teplotám

Mytí
i v myčke nádobí

Ano

Ne

Ano

Ano

Vhodný
i na indukční desku

Ano

Ano

U většiny ano

Ne u většiny hrnců

Nepřilnavost

Ne

Ano

Ne

Ano

 

V případě, že připravujete pokrmy pro více členů domácnosti, můžete popřemýšlet také o koupi sady hrnců. Vybrat si můžete přímo i na naší stránce: https://hezka-domacnost.cz/hrnce-a-sady-hrncu  

 

 


Zatím nebyl vložený žádný komentář.


 
 


5% SLEVA ZA ODBĚR NOVINEK A NA PRVNÍ NÁKUP